Piipahdin mennäviikolla seurueen mukana ulkomaassa.

Parikin kertaa kuulin jonkun seurueeseen kuuluvan hämillään naurahtelevan, että mehän käyttäydytään kuin turistit, heh! Niin, turistit.

Eikö turistin kuulu sitten käyttäytyä kuin turistin?

Minusta turisti on hyvä. Se on kiinnostunut kaikesta sinun maassasi, sinustakin. Silmät ymmyrkäisinä se ihmettelee jokaista patsasta ja kulkee aina nuolen suuntaan. Se kurkistaa jokaiseen porttikonkiin, tutkii  automaattiovien mekanismeja ja ostaa eläimensarvista sorvattuja pikkuesineitä. Parveileehan se joskus, mutta useimmiten pyytelee anteeksi, jos kokee aiheuttaneensa haittaa. Hyvä se on, turisti.

Itse olen juuri sitä tyyppiä, että vaikka kävelisin Lagosin linja-autoasemalla, niin aina tulee jostakin  se paikallinen, jolla on ollut tyttöystävä Suomessa. "Tärrve perkkele, osta temä, sinulle halpa, my friend!", se sanoo ja taputtaa olalle. "Kaunis tutto, Suomi poika paljon viina, talvi too much kulma."

Enkä minä juuri enää turistina muulta yritä edes näyttää. Reippaasti zuumailen kaupan tyttöjä kertakäyttökameralla. Nahkalompsa sortsin takataskussa, Viking-Linjan pikeepaita päällä ja valkoisten froteesukkien varret makkaralla kuljen koputtelemassa ja koskettelemassa lähes  kaikkea. "Veri nais", minä sanon, kun paikallinen ulkomaaksi ihmettelee, että minkä takia sää kurkistit meirän postiluukusta? "Vii dount häv tis ting in Finland ät ool, poustmän häs to liiv joo meil on tö doostep, veri nais!"